Hvad siger forskningen?
Er kaffe er godt eller skidt for vores sundhed? Svaret er: Kaffe er godt. Forskning beviser, at der er positiv sammenhæng mellem 2-4 kopper filterkaffe om dagen og flere helbredsmæssige fordele.
”Jeg burde også holde igen med min kaffe” … Mange kaffeelskere udtrykker ofte bekymring for, at kaffe skulle være skadeligt for helbredet. Hver lille kaffebønne indeholder mere end 200 forskellige stoffer og deriblandt koffein, som mange frygter, fordi det er kendt for blandt andet at kunne påvirke søvnen, forårsage maveproblemer, forværre angstsymptomer og nervøsitet. Men mange kaffeelskere drikker netop kaffen på grund af, at koffeinet også kan have en behagelig opkvikkende virkning. Koffeinet kan skubbe signalstoffet adenosin, som sidder på de såkaldte adenosin-receptorer i hjernen til side. Adenosin fremkalder træthed. Trætheden aftager, når koffein sætter sig på adenosin-receptorerne. Kaffeindtaget kan dermed resultere i mindre udmattelse, hvis du skal holde dig vågen, når du skal køre i bil om natten eller du skal dyrke motion.
Kaffens indvirkning helt generelt på vores helbred har gennem tiden været genstand for forskning over hele verden og omfattende studier konkluderer, at et kaffeindtag på 2-4 kopper filterkaffe om dagen faktisk kan have nogle af følgende helbredsmæssige positive fordele:
- 13 % reduceret risiko for kræftsygdomme
- 10-20 % reduceret risiko for hjertekarsygdomme
- 30 % reduceret risiko for Parkinsons sygdom
- 29 % reduceret risiko for type 2-diabetes
- 24 % reduceret risiko for at udvikle depression
- Påvirker ikke demens eller Alzheimers – hverken positivt eller negativt
- Øget sandsynlighed for at leve længere
Myterne er punkteret
På danske breddegrader har Kjeld Hermansen, adjungeret professor, Aarhus Universitet, forsket i kaffens indvirkning på vores sundhed og han uddyber:
”Over hele kloden drikker vi store mængder kaffe, og det er derfor interessant at undersøge, hvordan kaffe påvirker vores helbred. Kaffens sammensætning er meget kompleks, det indeholder blandt andet koffein, cafestol, kahweol, klorogensyrer, trigonellin og magnesium og store mængder antioxidanter. Det er denne særlige sammensætning, som menes at påvirke centralnervesystemet, fedtstofskiftet, glukosestofskiftet og give sundhedsmæssige fordele. Forskere har i studier kigget på myterne om, at kaffe skulle være skadeligt og punkteret dem én efter én. Personer er fulgt årevis med henblik på udviklingen af forskellige sygdomme. Vi har kunne se, at de personer, der havde et moderat kaffeindtag på 3-5 kopper dagligt filterkaffe, var en positiv sammenhæng med deres helbred og sundhed generelt. Men det er ikke muligt at sige lige præcist, hvad det er i kaffen, der er udslagsgivende. Det er vigtigt her at understrege, at kaffe ikke er en erstatning for medicin og personer med for eksempel angstneurose, gravide kvinder og dem der har et lavt kalkniveau bør være forsigtige med at drikke koffeinholdig kaffe. Men som forsker kan jeg berolige med at sige, at du kan sagtens kan drikke din daglige mokka i moderate mængder – altså 2-4 kopper filterkaffe – og nyde den med god samvittighed”.
Kilder:
Er kaffe usundt? Videnskab.dk
Kaffedrikkere er sundere end andre. Kaffeinfo.dk
Kaffe af Keld Hermansen. Aarhus Universitetsforlag
Kaffe den vigtigste kilde til anitoxidanter. Berlingske Tidende
Kan kaffe drikkes med god samvittighed? af Keld Hermansen, adjungeret professor, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet